Vision Voyage 2011 Vision Voyage 2010 Vision Voyage 2009
О zemlji

U Meksiku su isprepletani bogatstvo i siromaštvo, prirodne lepote i destruktivni gradovi.


Теritorija Meksika se nalazi u «ognjenom prstenu» jednoj od najjačih zona vulkana i zemljotresa. Istorija zemlje je obeležena građanskim sukobima, osvajačkim ratovima, borbom za nezavisnost, i predstavlja kazan u kome su na čudan način izmešani običaji i temperament starosedelaca sa evropskom tradicijom španskih kolonijatora.Tim spajanjem je nastao jedinstveni hibrid – meksička kultura.

Meksiko je nastao kao «zemlja kontrasta» u sudaru dve krajnosti i dan danas je ostao takav. Meskiko nije razvijena zemlja iako je jedan od glavnih proizvođača nafte u svetu ( po poslednjim ocenama 6. mesto), i poseduje dosta plemenitih ruda i dragocenih metala. Gigantski, savremeni multimilionski gradovi-mravi postoje uporedo sa siromašnim krajevima, otvoreno južnjačko gostoprimstvo karakteriše ovu zemlju uporedo kao i visoka stopa kriminala. Meksiko je uspeo, ograničivši svojom politikom uticaj Amerike, da napravi svoje «ekonomsko čudo». Vredni meksikanci su za poslednjih 40 godina uspeli da obojenu i crnu metalurgiju, hemijsku industriju i inženjering dovedu do visokog nivoa. Uspeli su da podrže seosku poljoprivredu gajeći za izvoz pamuk, kafu, šećernu repu, kukuruz, pasulj, šećernu trsku i pšenicu. Meskiko ima svoju trgovačku flotu čak i tankernu. Ali ekonomija Meksika na ovaj ili onaj način zavisi od novca emigranata u Americi, tako da uglavnom zavisi od ekonomske stabilnosti suseda.  

Vatreni južnjački temperament i ratna prošlost imali su uticaj na razvoj zemlje. Preživela je dosta političkih kriza i konflikata – samo u 20. veku je preživela 5 revolucija i narodnih ustanaka od kojih je poslednja «revolucija kaktusa» iz 2006. godine bila povezana sa rezultatima predsedničkih izbora. Ali svaki novi predsednik države i njen državni aparat su se trudili da podrže stabilnost i obezbede ekonomski rast zemlje. О tome govori i to što je bruto proizvod Meksika po glavi stanovnika na drugom mestu među zemljama Latinske Amerike, dok se na prvom nalazi Brazil.

Pored svojih dostignuća u ekonomiji i politici Meksiko je – prava riznica raznolike flore i faune. Ovde možete da se upoznate sa mnogo različitosti i predivnih ekosistema ukoliko ste ljubitelj prirode. Ovde će vas zadiviti biološka raznovrsnost, a nacionalni parkovi i rezervati će vas oduševiti. U Meksičkom kalifornijskom zalivu imate mogućnost da vidite kitove u njihovom prirodnom okruženju. 

Tokom zime možete da vidite milione kraljevskih leptira, koji ovde doleću u želji da se spasu od hladnoće u drugim delovima sveta. Samo ovde u prirodi možete da sretnete skoro sve vrste morskih kornjača koje se vole na meksičkim plažama. I možemo ih razumeti jer beli pesak odmarališta sa juga se spaja sa okeanskim plavetnilom i tropskim šumama Meksičkog zaliva, gde se i nalaze odmarališta Meksika sa belim plažama– Каnkun, Los-Kabos, Rivijera Maja, Puerto Valjarta, Коsumlej i konačno svetski poznato odmaralište - Аkapulko.

Meksički kolorit nastaje u toj različitosti, mešavini jarkih boja, spajanju nespojivog i harmoniji suprotnosti. Кolorit Meksika koji ćete videti na Vision Voyage 2012 nikada nećete zaboraviti. Vision International People Group Public Limited 1998 - 2019